Groepstentoonstelling "Mwana Congo"
Wij nodigen u van harte uit voor onze nieuwjaarsborrel en de opening van onze groepsexpositie "Mwana Congo" op zaterdag 18 januari om 16.00 uur bij OpenArtExchange in Schiedam. De expositie is te zien tot 1 maart 2025 en toont de werken van drie Congolese kunstenaars:
- Henri Kalama (1973): Rijkelijk getextureerde abstracte schilderijen in olie op canvas.
- Freddy Tsimba (1967): Sculpturen gemaakt van gerecyclede metalen voorwerpen zoals kogelhulzen, bestek, sleutels en andere gebruiksvoorwerpen.
- Steve Bandoma (1981): Gedurfde satirische symboliek tot leven gebracht door middel van inkt op papier.
Muziek op de opening
Als onderdeel van de opening van “Mwana Congo” zullen Michiel Moerkerk en Silke Blommaert muziek uitvoeren met de Afrikaanse harp (kamale n'goni) en gitaar, waarbij kalme, vrolijke en dynamische melodieën worden gecombineerd.
Tentoonstelling "Mwana Congo"
Congo-Kinshasa, of Belgisch Congo, is een groot land in Centraal-Afrika dat bekend staat om zijn rijke culturele en artistieke tradities, levendige muziek en kleurrijke hedendaagse kunst, mode en design. Het is de thuisbasis van een van Afrika's beste kunstacademies in Kinshasa en heeft veel beroemde kunstenaars opgeleid. Het land is ook rijk aan natuurlijke hulpbronnen zoals mineralen, edelstenen en olie, maar deze rijkdom heeft geleid tot voortdurende conflicten en humanitaire crises, met name in de oostelijke provincies Noord- en Zuid-Kivu en Ituri, waar meer dan 120 gewapende milities opereren met weinig controle van de nationale overheid. Deze situatie heeft geleid tot geweld, ontheemding en mensenrechtenschendingen, waarbij burgers vaak het meest lijden.
“Mwana Congo” (Zoon(en) van Congo) ontleent zijn titel aan een lied van Mohombi, een bekende Congolese zanger die als kind met zijn familie Congo ontvluchtte en onlangs terugkeerde naar Kinshasa. Het lied, geschreven 10 jaar geleden, drukt liefde en verlangen uit voor Congo in zijn misbruikte schoonheid. De drie kunstenaars in deze tentoonstelling zijn internationaal erkend en hadden Congo kunnen verlaten, maar ze blijven geworteld in het land en dragen op hun eigen unieke manier bij. Ondanks hun verschillende uitingen reflecteren ze allemaal op de soms harde realiteit van de Congolese samenleving, terwijl ze de schoonheid en creatieve levendigheid ervan vieren.
Henri Kalama
Henri Kalama (1973) is een schilder, wetenschapper en professor, bekend om zijn abstracte werk. Na meer dan tien jaar in China, waar hij een master en doctorstitel behaalde aan de China Academy of Art, ontwikkelde hij een visie op kunst die grenzen overschrijdt. Zijn werk onderzoekt 'kosmische trillingen', waarbij kleur emoties en spirituele energie overbrengt als dragers van universele waarheden. Sinds 2016 leidt hij de Academy of Fine Arts in Kinshasa, waar hij toekomstige Congolese kunstenaars begeleidt.
Freddy Tsimba
Freddy Tsimba (1967) is een beeldhouwer en multidisciplinair kunstenaar die weggegooide materialen zoals kogelhulzen, machetes en schroot transformeert in krachtige werken over veerkracht, geheugen en conflicten. Zijn sculpturen behandelen thema’s als leven, dood en hoop, en maken van instrumenten van geweld symbolen van vernieuwing en menselijk herstel. Tsimba’s werk legt de nadruk op mensenrechtenkwesties, met name die van moeders en kinderen, en levert kritiek op religie en neokoloniale uitbuiting.
Steve Bandoma
Steve Bandoma (1981) onderzoekt thema's als politiek, religie, het milieu en raciale verschillen door middel van chaotische maar harmonieuze composities die de energie en het geweld van de moderne wereld weerspiegelen. Bandoma identificeert zich als zowel hedendaags als universeel en pakt kwesties als enculturatie, identiteit en de botsing tussen traditie en moderniteit aan met humor en ironie. Naast zijn kunst runt hij een non-profitorganisatie die gemeenschapsprojecten ondersteunt en is hij momenteel in Goma, waar hij jonge talenten opleidt in vluchtelingenkampen.