Stedelijk Museum Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor moderne en hedendaagse Nederlandse beeldende kunst, gevestigd in het onlangs geheel gerenoveerde historische Sint-Jacobs Gasthuis.


Ontdek de unieke kunstwerelden van Yayoi Kusama, Levi van Veluw en AiRich in het Stedelijk Museum Schiedam. Bewonder de zeldzame werken van Kusama uit haar Nederlandse jaren, die een nieuw licht werpen op haar vroege, vormende periode in het bruisende Nederland van de jaren '60. Laat je vervolgens meevoeren door de mystieke ‘Planetary Chapel’ van Van Veluw, een moderne interpretatie van een altaar met een verbluffend mechaniek. Tot slot nodigen we je uit de afrofuturistische portretseries van AiRich te ervaren, die een kleurrijke, extravagante toekomst verkennen waarin de Zwarte identiteit opnieuw wordt gedefinieerd. Het Stedelijk Museum Schiedam heet je welkom om deze bijzondere tentoonstellingen en het nieuw aangekochte werk te komen ontdekken.

Website: Stedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam 

Het Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor moderne en hedendaagse Nederlandse beeldende kunst, gevestigd in het onlangs geheel gerenoveerde historische Sint-Jacobs Gasthuis. 


Kom kijken naar de nieuwe zalen, de trappenkunst of de tentoonstelling Spirituele Urgentie, over de onmisbaarheid van spiritualiteit voor de kunst. Jonge, interdisciplinaire kunstenaars omarmen, vieren en verspreiden de waarde van spiritualiteit op hun eigen manier. Spiritual Urgency laat aan de hand van vier thema’s zien waarom spiritualiteit onmisbaar is in hun artistieke en persoonlijke ontwikkeling, maar ook in het navigeren door de complexe wereld van vandaag. Spiritual Urgency toont hedendaagse kunst van binnen en buiten de institutionele kunstwereld, waarbij soms een uitstapje wordt gemaakt naar bekende kunstenaars uit het verleden.


website: Stedelijk Museum Schiedam

Yayoi Kusama

De Nederlandse jaren 1965 - 1970 

1 - 4 Februari

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert een tentoonstelling gewijd aan de Nederlandse jaren van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Te zien zijn de werken die ze maakte tijdens verschillende periodes waarin ze in Nederland woonde en werkte, aangevuld met de vele foto’s die in Nederland van Kusama zijn gemaakt. Het is zeer uitzonderlijk dat het onbekende en zeer kwetsbare werk uit de vroege jaren van Kusama nu samen te zien is. Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 schetst een verrassend nieuw beeld van een zelfbewuste jonge Kusama, die in het Nederland van provo, happenings en jeugdcultuur de basis legt voor haar wereldveroverende artistieke oeuvre.

Ontdek meer

Levi van Veluw

Planetary Chapel 

1 - 4 Februari

Stedelijk Museum Schiedam presenteert vanaf 23 september de nieuwe aanwinst Planetary Chapel (2021) van Levi van Veluw, in een speciaal daarvoor ingerichte blauwe, verstilde ruimte. Het kunstwerk lijkt van de buitenkant nog het meest op een moderne interpretatie van een klein altaar. Het werk bevat een ingenieus door Van Veluw zelf ontworpen mechaniek, waardoor de luikjes van het werk openen en zich een bijzonder spel van ronddraaiende gouden planeten ontvouwt.

Verstild en magisch
​"Een verstilde en magische ervaring," zegt Anne de Haij over Planetary Chapel, gemaakt van polymeer klei, bladgoud en messing door Levi van Veluw. Na de aankoop kreeg het museum veel sociale media aandacht, met vragen van bezoekers om het werk te ervaren. Van Veluw, die installaties, sculpturen, tekeningen en films maakt, baseert zich op jeugdherinneringen. Het werk, met een blauw gemarmerd uiterlijk en ongeveer 70 cm hoog, onthult bij opening een bewegend tafereel van ronddraaiende bollen, geïnspireerd op een planetarium en Salomons tempel, vermengd met Van Veluws jeugd en interesse in religie en wetenschap.


Aankoop
Het Stedelijk Museum Schiedam heeft Planetary Chapel (2021) van Levi van Veluw in juni 2023 aangekocht voor de collectie. De aankoop is volledig mogelijk gemaakt vanuit de subsidieregeling collectieprogramma’s van het Mondriaan Fonds.


Leer meer

AiRich

Afrofuturistic Visons 

1 - 4 Februari

Stedelijk Museum Schiedam presenteert de eerste solotentoonstelling van kunstenaar AiRich. Haar werk bestaat voornamelijk uit afrofuturistische portretseries die een kleurrijke en bekrachtigende wereld en toekomst vieren vol extravagante Zwarte mensen. In de portretten, waarin AiRich ook zelf als model fungeert, benadrukt ze het belang van het herontdekken en herdefiniëren van de Zwarte identiteit. Met invloeden vanuit popcultuur, mode, muziek, science-fiction en mythologie geeft AiRich de Zwarte identiteit een futuristische en buitenaardse twist.

A ten Doro
In haar werk wil AiRich de Afrikaanse geschiedenis en hedendaagse cultuur voortkomend uit de Zwarte identiteit samenbrengen en van hieruit op een meer holistische wijze naar de toekomst kijken. In de tentoonstelling AiRich. Afrofuturistic Visions creëert AiRich een alternatieve wereld voor de Zwarte gemeenschap. Een inspirerende tijdreis langs diverse fotoseries van 2013 tot 2023, aangevuld met nieuw werk en een ruimte vol behind the scenes, inspiratiebronnen en zelfportretten. A ten Doro, de tijd is aangebroken!

Krachtige wezens

In diverse fotoseries toont AiRich krachtige wezens die hun schoonheidsidealen uit de Zwarte gemeenschap vieren door uitdrukkingen, beschilderingen, en kleding. In "Ancestry in progress I" (2015) presenteert ze portretten van alienachtige voorouders van haar fictieve planeet. "Amazing Grace" (2017), gemaakt met Stefhanie Blokland, eert Grace Jones voor haar impact op mode en popcultuur. "She’s one with the universe" (2017), een samenwerking met Dogon Krigga, bestaat uit zelfportret-collages. "Mutable species" (2021) en "Your Mother" (2023) verkennen buitenaardse wezens en een symbolische oermoeder met beschilderde patronen.

Ontdek meer

Uit Armoede

Kunst, geschiedenis en verhalen

 
1 - 4 Februari
Hoewel Nederland tot de welvarendste landen van Europa behoort, leven honderdduizenden Nederlanders nog steeds in armoede. Onderwerpen als het minimumloon en bestaanszekerheid halen regelmatig het nieuws, maar de mensen over wie het gaat komen zelden aan het woord. Het leven met te weinig geld is voor hen helaas dagelijkse praktijk. Stedelijk Museum Schiedam en elf Schiedamse ervaringsdeskundigen slaan de handen ineen om deze verhalen te delen in de tentoonstelling Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen.

In deze onconventionele en verrassende tentoonstelling ontdek je wat de vele gezichten van armoede kunnen zijn. Via indringende verhalen en portretten van ervaringsdeskundigen, maar ook via historische voorwerpen en kunstwerken uit onze collectie komt het heden en verleden van armoede in beeld. Thema’s in de tentoonstelling zoals beperking van vrijheidgezondheidzelfredzaamheidrelaties met anderen en samen uit armoede maken de beleving van armoede voor iedereen herkenbaar en invoelbaar. En laten tegelijkertijd de kracht en potentie zien van mensen voor wie dit dagelijkse realiteit is.

Speciaal voor de tentoonstelling is nieuw werk te zien van zes hedendaagse kunstenaars: Maarten Bel, Koos Buster, Chantal van Heeswijk, HIMMELSBACH, Nour-Eddine Jarram en Studio Nadia Nena. Ieder van hen heeft zich laten inspireren door gesprekken met Schiedammers, met kinderen en lokale organisaties over de impact van armoede op je leven. In aquarellen, tekeningen, schilderijen en installaties geven zij vanuit persoonlijk perspectief invulling aan de verbeelding van armoede in onze tijd.

Deze tentoonstelling is een uitnodiging om naar elkaar te kijken en te luisteren. Wat betekent het om te leven met te weinig geld?


Leer meer

Art Route Schiedam

  1. OpenArtExchange - Hoogstraat 85
  2. Stedelijk Museum Schiedam - Hoogstraat 112
  3. Galerie 158 - Hoogstraat 158
  4. The DIRT - Lange Haven 106
  5. Jenevermuseum - Lange Haven 74-76
  6. Galerie Jabelle - Jacques Tange, Lange Haven 70
  7. Galerie Chimaera - Lange Haven 77
  8. Tone & Image Gallery (Art Centre Schiedam) - Lange Nieuwstraat 191
  9. Stichting KunstWerkt (Art Centre Schiedam)- Lange Nieuwstraat 191
  10. Art Galerie Voûte (Art Centre Schiedam)- Lange Nieuwstraat 191
  11. De SodaFabriek - Makkersstraat 3
  12. Ultraum / De GlasFabriek - Buitenhavenweg 142

Bekijk de route op Google maps!